Εγκατάσταση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Εγκατάσταση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Αρ. Πρωτ. 8302/16.10.08

Προς Υπουργό
- Πολιτισμού


Τη στιγμή που στην γειτονική χώρα της ΠΓΔΜ διεκδικούν με κάθε μέσο την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας, που καπηλεύονται την ιστορία του τόπου μας και σε κάθε σημείο της χώρας τους τοποθετούν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου, στην χώρα μας από το 1992 εκκρεμεί η τοποθέτηση του αγάλματος του Βασιλιά της Μακεδονίας σε κατάλληλη τοποθεσία στην Αθήνα.
Πρόκειται για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς και αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1992. Παρά το γεγονός ότι το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου αγοράσθηκε για να τοποθετηθεί σε κατάλληλο σημείο στην Αθήνα, μέχρι σήμερα δεν έχει ορισθεί η ακριβής τοποθεσία και ο χρόνος εγκατάστασής του.

Το άγαλμα, που είναι προσφορά προς το Μουσείο Μπενάκη, βρίσκεται σήμερα στο εργαστήριο του γλύπτη, το οποίο και αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη. Ως πιθανή τοποθεσία για την εγκατάστασή του αναφέρεται ο χώρος απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, τοποθεσία ωστόσο που δεν οριστικοποιηθεί, ενώ δεν αποκλείεται μετά τον ορισμό της κατάλληλης τοποθεσίας να χρειασθούν και εργασίες διαμόρφωσης του χώρου πριν την οριστική τοποθέτηση του αγάλματος.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους δεν έχει τοποθετηθεί-αξιοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά, που προβλέπεται να τοποθετηθεί στην Αθήνα, παρόλο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1992;

- Γιατί δεν προχωρά το αρμόδιο Υπουργείο στην τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου του γλύπτη Γιάννη Παππά στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, χώρος ο οποίος είναι φυλασσόμενος και θα διασφαλίζεται η προστασία του έργου;

Απάντηση Υπουργείου